Kaj se zgodi, če se krčne žile ne zdravijo?

Obstaja napačno prepričanje, da so krčne žile zgolj estetska nadloga. To preprosto ni res! Krčne žile niso le grd videz, ampak lahko povzročijo tudi zdravstvene težave. Ker mnogi, ki trpijo zaradi krčnih žil, raje nosijo dolge hlače, da bi prikrili težavo, kot da bi poiskali zdravniško pomoč, se lahko krčne žile sčasoma poslabšajo. Kaj točno so krčne žile in kaj se zgodi, če jih ne zdravimo?

Več kot le neugledne

Krčne žile so razširjene žile, ki jih običajno najdemo na nogah in stopalih ter so vidne skozi kožo, saj so nagubane ali razbarvane. Krčne žile se pojavijo, ko žilne zaklopke odpovedo ali ne morejo ohranjati pretoka krvi naprej, kar preprečuje, da bi kri zlahka in brez težav potovala do srca. V tem primeru se kri začne zbirati v samih žilah, posledica tega pa so krčne žile. Obstajajo različne vrste krčnih žil in vsaka je videti nekoliko drugače. Skupno jim je, da so nenavadne, velike in nagubane vene, ki izstopajo v primerjavi s kožo in drugimi normalnimi žilami v telesu.

Nezdravljene žile

Če krčnih žil ne zdravimo, se kri še naprej zbira v venah in prepogosto poslabša stanje, kar povzroči eno od naslednjih stanj:

Kadar se krčne žile ne zdravijo, se žile še naprej poškodujejo, zaradi česar se bolečina še poveča, noge pa otečejo.
Dolgotrajni simptomi. Če oseba s krčnimi žilami trenutno nima nobenih simptomov, to še ne pomeni, da jih ne bo nikoli imela. Pravzaprav velja, da dlje ko se krčne žile ne zdravijo, večja je verjetnost, da bodo slej ko prej začutili bolečino.

Utrujenost in šibkost - nezdravljene krčne žile lahko sčasoma povzročijo šibkost v nogah. To pomeni, da se bo posameznik hitreje in močneje utrudil. Za posameznike z aktivnim življenjskim slogom ali poklicem, ki zahteva, da so ves dan na nogah, je to lahko velika posledica.

Razjede - Nezdravljene krčne žile lahko povečajo možnost nastanka ran, kot so razjede. Povzročijo lahko tudi spontane krvavitve in otežijo celjenje ran.

Druga stanja - nezdravljene krčne žile odpirajo vrata za druga stanja, kot so potencialno smrtonosna globoka venska tromboza, krvni strdki in lipodermoskleroza.

Če povzamemo, nezdravljenje krčnih žil vodi do slabšega videza žil, bolj neprijetnih simptomov in večje poškodbe žil. Zato je zdravljenje nujno. Specialist za vene lahko pregleda vaše vene, zdravstveno anamnezo in življenjske navade ter pripravi priporočila za zdravljenje, ki ne vključujejo le zdravil ali medicinskega zdravljenja, temveč tudi spremembe življenjskega sloga, ki lahko upočasnijo napredovanje bolezni in zmanjšajo simptome.

Zdravljenje krčnih žil

Obstajajo različni načini zdravljenja krčnih žil, zato je pravo zdravljenje za posameznika odvisno od vrste krčnih žil, resnosti stanja, zdravstvene anamneze in priporočil specialista za žile. Med najbolj priljubljenimi in učinkovitimi medicinskimi postopki zdravljenja krčnih žil so:

Ablacija - odstranitev problematičnih krvnih žil. Ta postopek se lahko izvede s tradicionalno operacijo ali z naprednimi metodami, ki bistveno skrajšajo čas, ki ga bolniki potrebujejo za okrevanje.
Skleroterapija - znebimo se majhnih krčnih žil z vbrizgavanjem raztopine, ki žile sesede.
Mikroflebektomija - Odstranitev srednje velikih ali velikih krčnih žil z minimalno invazivnim ambulantnim posegom.
Če imate krčne žile, je najbolje, da poiščete strokovnjaka za žile. Če jih boste ignorirali, ne bodo izginile - le še poslabšale se bodo! Zato ne odlašajte. Obiščite usposobljenega in izkušenega strokovnjaka za zdravljenje žil.